Päämääränä virtuaalitapahtuma – siivet auki kohti tulevaisuutta!

Hybriditapahtuma Lasten Festarit vei katsojat verkkoon ja kutsui lapsia myös striimistudiolle esiintymään livelähetyksessä!

Mitä sitten tehdään, kun isot yleisötapahtumat kielletään mutta sinulla on iso joukko uskollisia kumppaneita, esiintyviä taiteilijoita – ja tuhansia festaria odottavia lapsia? No sitten kääritään hihat ja aletaan oppia uutta. Tällä periaatteella aloimme tuottaa vuosittaisen suurtapahtumamme Lasten Festareita virtuaalitapahtumana koronapandemiasta huolimatta ja ihan kohta odotettu H-hetki on käsillä!

Tapahtuma-ala oli yksi niistä aloista, jotka ottivat ison iskun, kun COVID-19 aikaansai poikkeustilan ja kokoontumiskiellon. Ja se isku tuli nopeasti ja käytännössä varoittamatta – merkkejä oli ilmassa, mutta kukaan ei voinut uskoa, miten lopulta kävisi. Meidän kohdallamme kävi niin, että tapahtumatoimistomme kalenteri tyhjeni muutamassa päivässä lähes kokonaan koko loppuvuoden osalta.

Suurin jokavuotinen tuotantomme – Lasten Festarit Hesperian puistossa – joutui myös vaakalaudalle, vaikka maaliskuun yllätyskäänteissä sen tapahtumahetki elokuu näyttikin kaukaiselta. Pidimmekin pitkään ovea auki tapahtuman perinteiselle, fyysiselle toteutumiselle, rakentaen kulisseissa samalla B-suunnitelmaa virtuaalitapahtumasta. Epävarmat viikot olivat täynnä stressiä. No, stressin kohtaaminen kuuluu tälle alalle, joten ammatinvalintakysymyksiä ei kannata pitkään surra vaan nostaa pää pystyyn ja lentää tuulta päin.

Kuva: Maciej Sojka

Toukokuun puolella oli viimein pakko tehdä päätös fyysisen kokoontumisen perumisesta ja B-suunnitelman eli virtuaalitapahtuman muuttamisesta A-suunnitelmaksi ja isoksi prioriteetiksi.

Tapahtuman perumista kokonaan emme missään vaiheessa tosissaan edes harkinneet, koska laadukkaan lastenkulttuurin saavutettavuus kaikille taustasta ja perheen taloudellisesta tilanteesta riippumatta on meille sydämen asia. Meillä on myös uskollisia kumppaneita, emmekä halunneet tiputtaa heidän näkyvyyttään nollaan. Emme myöskään halunneet, että esiintymään kiinnitetyt taiteilijat menettävät ansionsa. Näimme samalla mahdollisuuden itse kehittyä ammatillisesti ja levittää siipemme isosti kohti tapahtuma-alan tulevaisuutta. Niin ja ennen kaikkea: halusimme lasten ja lapsiperheiden saavan Lasten Festarit myös tänä vuonna!

Kohti Lasten Festarit virtuaalitapahtumaa, osallisuudesta tinkimättä

Lasten Festareiden ideana on aina ollut tarjota lapsille ja lapsiperheille ilmainen ja tasa-arvoisesti saatavilla oleva elämys ja se elämys on tavoitteenamme nytkin. Siksi meille on edes ajatuksen tasolla mahdotonta mennä sieltä, missä aita on matalin tai edes keskikorkea.

Lasten Festareiden virtuaalitapahtumasta tulee aktivoiva ja se on täynnä hauskoja ideoita ja yhdessä tekemistä, yleisön osallistuminen on tärkeässä osassa tapahtumaa aivan kuten puistofestareillakin.

Tätä kirjoittaessani on heinäkuu ja tuotamme täydellä innolla ja intohimolla virtuaalitapahtumaa, joka striimataan lauantaina 1.8.2020. Yhden striimin sijaan lähetämme kaksi: toinen kanava on omistettu lasten itse tekemälle ohjelmalle, kuten Open Stage -esityksille ja tanssikilpailuvideoille ja toinen isoille esiintyjille, kumppaneidemme tuottamalle sisällölle sekä monenlaiselle muulle mukavalle ohjelmalle, kuten Lasten Virtuaalidiskolle! Päästriimi kuvataan kolmella kameralla ja suurella luovuudella, emme tee asioita helpoimman kautta vaan kokeilemme uutta ja haastamme itseämme. Nettisivulle tulee kaiken lisäksi interaktiivinen festarikartta, jolla jokainen kumppanimme pääsee esittäytymään virtuaalitapahtumassa, miltei kuten Hesperian puistossakin pääsisi.

Yksi iloinen yksityiskohta on, että tähän työhön tarttumalla olemme pystyneet olemaan avuksi mm. Suomen Plan -maahanmuuttajatoiminnalle. Lasten Festareiden julisteiden levitys ja tapahtuman edustaminen työllistää kaikkiaan 20 nuorta, joilta olisi muuten mennyt koko kesätyömahdollisuus alta koronan vuoksi. Yhteistyö nuorten kanssa on hienoa, motivoivaa ja lisäksi edistää Lasten Festareiden näkyvyyttä.

Kuva: Maciej Sojka

Mitä yhteistä on virtuaalitapahtumalla ja fyysisellä tapahtumalla?

Virtuaalitapahtuman tuottamisessa on paljon samoja elementtejä kuin fyysisenkin tapahtuman tuottamisessa. Kyse on ihmisistä. Sidosryhmiä ja yhteydenpitoa kaipaavia tahoja on runsaasti. Välillä saamme neuvoa heitä, muistuttaa materiaalien aikatauluista, kannustaa eteenpäin ja sovitella kokonaisuutta kuin palapelin paloja. Toki me itsekin saamme palautetta ja neuvoja.

Yksi keskeinen pohdinnan aihe kumppaneillamme oli, ettei striimistä saa tulla liian passivoiva. Tämä innosti meitä entisestään luomaan mahdollisimman aktivoivaa ja inspiroivaa kokonaisuutta, aivan kuten aiemmillakin Lasten Festareilla. Ja mitä kaikkea olemmekaan oppineet teknisellä puolella!  Olemme saaneet fiilistellä yhdessä kumppaniemme kanssa, mitä kaikkia mahdollisuuksia virtuaalitapahtuma tarjoaakaan. Tämä saattaa olla ainoa kerta, kun Lasten Festareita voi virtuaalitapahtumana seurata missä päin maata tai koko maailmaa tahansa – Sekin tuo oman jännittävän lisänsä uudenlaiseen tekemiseen!

Työtä on paljon, kuten tapahtumissa aina. Paljon on opittu, kuten kuuluukin. Kun Lasten Festarit on niin sanotusti taputeltu, me olemme kasvattaneet taitojamme valtavasti niin teknisellä puolella kuin myös luovuuden puolella. Hybriditapahtumat ovat tulevaisuuden sana ja olemme tässä kohtaa entistä osaavampia ja laajakatseisempia niiden suhteen.

Kuva: Sami Laitinen

Muistan nuorena taideworkshopissa kuulleeni seuraavan kertomuksen ja se sopii myös tähän maailmanaikaan, kun monet ovat uuden tilanteen edessä:

Oli eräs opettaja, joka vieraili koululuokissa kertomassa lapsille tärkeästä periaatteesta. Hän jakoi ensin luokan kahteen ryhmään ja antoi molemmille ryhmille kimpaleen savea. Toisen ryhmän tehtävä oli valmistaa annetussa ajassa niin monta saviruukkua kuin he ehtisivät. Toisen ryhmän tehtävä oli käyttää aikaa täydellisen ruukun suunnittelemiseen ja lopulta valmistaa vain se. Kuulemma se ryhmä, joka käytti aikansa tekemiseen ja sen kautta kehittymiseen, valmisti annetun ajan loppuessa aina paremman ja hienomman ruukun kuin se ryhmä, joka oli ryhtynyt käytännön työhön vasta, kun koki suunnitelleensa kaiken täydellisesti.

Tasapainoa toki tarvitaan, mutta me uskomme, että hihansa käärineet ja koronan vastatuulta päin lentäneet toimijat ovat kehittyneet melkoisesti. Ainakin enemmän kuin jos olisivat jääneet vain suunnittelemaan elämää koronan jälkeen.

Kuva: Maciej Sojka

Nähdään Lasten Festareilla!

Tervetuloa mukaan Lasten Festarit virtuaalitapahtumaan lauantaina 1.8.2020 klo 10-16 Lasten Festareiden nettisivuilla!

Voit osallistua vähintään seuraamalla virtuaalitapahtumaamme, mutta tarjoamme muutamille lapsille ja aikuisille myös mahdollisuuden päästä paikan päälle striimistudiollemme sekä mukaanpääsyn livelähetykseen lähettämällä oman esitysvideon meille ennakkoon.  Katsothan ohjeet ja lisätietoja: www.lastenfestarit.fi

Virtuaalitapahtumaterveisin,

Sirkku, Angel of Events

PuskaPromotion osuuskunta